Publisert

Stadig økende kompetanse og tilgjengelighet

Miljøbilde fra Boligcompaniet
Foto: Boligcompaniet AS

Stadig økende kompetanse og tilgjengelighet

Butikk-kjeden Mesterlys ble etablert i Ski i Viken i 1994, og består i dag av 18 butikker. Mesterlyskjeden har ambisjoner om å bli enda flinkere med lys og samtidig bli tilgjengelige med flere med butikker flere steder i Norge. Kjeden er medlem av Lyskultur, og øker jevnlig sin kompetanse rundt i landet ved å sende lysrådgiverne fra kjedens butikker på kurs.

 – Vi har alt av belysning til hjemmet, ute og inne. Jeg føler meg heldig som fått så mange faglig sterke og engasjerte kollegaer i hele landet, fra Mandal til Honningsvåg, og jeg skal rundt i butikkene og besøke dem alle så snart som mulig. Jeg ble trigget av rådgivervirksomheten og det å få bevisstgjort hvor viktig godt lys er. Folk skjønner jo at dette med belysning er viktig, men ser ikke alltid hvordan det kan løses hjemme hos dem. En lampe kan være pen eller stilig, men likevel kanskje ikke løse funksjonen den er satt til. Det finnes veldig mange lamper som kan begge deler, og det er nok å velge mellom fra våre norske, svenske eller danske samarbeidsleverandører, 16 totalt. Ikke galt at en lampe er et smykke, men den må kunne løse oppgaven også, sier Tomas Sjögren. Han jobber som kjedeleder på kjedens kontor i Lillestrøm og er kjent som tidligere fagsjef i Lyskultur. Han har tatt med seg det faglige fokuset videre til sin nye arbeidsgiver. 

– Hvordan vi har det hjemme eller på hytta har stor betydning for vår livskvalitet. Hjemme skal vi trives og føle oss trygge og hjemmet skal uttrykke den stemningen vi foretrekker. Hjemmet sier også noe om hvem vi er. Vi bruker våre hjem til lek, arbeid, lekser, sosialt liv, kos, avslapping, hvile og praktiske gjøremål. Alt dette stiller krav til at belysningen fungerer sammen med det vi ønsker å bruke hjemmet til. Riktig lys, på riktig plass, til riktig tid er nøkkelen. Godt lys er heller ikke det samme som mye lys, men nok lys for oppgaven vi skal utføre eller for å skape den stemningen vi ønsker. Det er mange av hjemmets rom som har flere funksjoner. Et kjøkken er for eksempel et svært sentralt rom som er blitt mye mer enn et tradisjonelt kjøkken. Det brukes til ulike oppgaver hvorav flere som krever ulik lyssetting. Eksempler er matlaging som krever nok lys, som spiseplass som krever hyggelig lys, eller møteplass, eller kanskje for lekselesing eller som hjemmekontor. Når kjøkkenet skal vaskes trenger man også nok lys for den oppgaven. Andre eksempler er barnerom hvor det både lekes, og gjøres lekser, sier Sjögren. 

Tomas Sjögren.
Kjedeleder Tomas Sjögren.

– Siden flere rom har mange funksjonerer, er det viktig å ha lamper eller lyspunkter på riktig sted. Mye lys overalt er ikke hyggelig, det erviktig at man får det lyset som behøves der det behøves. Folk fortjener bra lys, ingen er verdt dårlig belysning, eller som en tidligere kollega pleide å si, det meste er ugjort, sier Tomas Sjögren med et smil. – Det er viktig å skape trivsel og velvære og med dynamikk i belysningen, her oppe i nord har vi som regel flere lyspunkter og bruker varmere lysfarge enn i sørligere strøk. Noe vi ofte glemmer er det å belyse vegger og med det utnytte vertikale flater, og dimming er helt klart viktig både for å tilpasse lyset etter ønske og behov men også for å spare på strømutgiftene, sier Sjögren. 

LED er i seg selv et lavterskel sparetiltak, og det finnes nå gode LED-alternativer til det som er vanlige sokler i hjemmet. Det har blitt god kvalitet på de beste, selv om man må være oppmerksom på at LED fortsatt har kvalitetsforskjeller. Det finnes også smarte funksjoner integrert i lyskildene, som bevegelsesensor eller appstyring. Det finnes også pærer med innebygd tretrinnsdimming som enkelt kan dimmes i tre ulike nivåer ved å bruke bryteren.

Interiør, foto: By Rydéns

– Lysrådgivning er et eget fagfelt og vi er opptatt av å jobbe videre med kompetanse, det er viktig å gi faglige råd. Det skjer nytt hele tiden, man må holde seg oppdatert. Fascinerende mye å lære videre. Mesterlyskjeden skal bli flere butikker da vi ønsker å hjelpe enda flere mennesker, spre vår kompetanse og vi ønsker også å bli litt bedre hele tiden på det vi gjør. Lysrådgivning og produktråd får kundene daglig i våre butikker som gjør det enklere for dem å ta et valg da det kan være vanskelig å navigere blant alle lamper og ulike løsninger. Vi er behjelpelige med alt fra en enkelt lyskilde til å lage lysplan for et helt hjem. Alle 18 butikkene våre samarbeider også med installatører for all belysning som krever det, legger han til.

Noen av Mesterlysbutikkene har også en installasjonsbedrift under samme tak. I Åkrehamn på Karmøy i Rogaland ligger Mesterlys Åkrehamn og Åkra Elektriske AS. Siv Marit Langåker i Mesterlys Åkrehamn har gjennomført Mesterlys Lysfagskole og Lyskulturs lysrådgiverkurs og er autorisert lysrådgiver. Butikken på Karmøy har totalt fire lysrådgivere og egen nettside som viser belysning fra en rekke leverandører og med fine bilder, så det er liten tvil om at belysning er et satsingsområde.

– Folk kommer hit fra Karmøy, Haugesund, Stord eller Bømlo. Noen reiser ganske langt, det setter vi pris på. De tenker at vi kan hjelpe dem. Det som ofte går igjen, er at de som kommer hit sier at de synes lys er så vanskelig. Folk leser på esken og forstår ikke dette med lumen og lux. Vi gir lysråd hver eneste dag, jeg er autorisert lysrådgiver og har tatt Lyskulturs lysrådgiverutdanning. Jobben er enda kjekkere når me vet litt, sier hun.

Siv Marit.
Siv Marit Langåker i Mesterlys Åkrehamn.

-Mesterlys har for meg et genialt slagord, riktig lys på riktig sted. Vi jobber jo alle i praksis som lysrådgivere og prøver å holde oss oppdaterte. Det er alle typer spørsmål fra en enkelt lyskilde til lys i en hel bolig, hytte eller utendørs. Vi har bredde i lampesortimentet, og i alle prisklasser. Det er gjerne jeg som jobber med større prosjekter som nybygg og kunder som skal ha lys i hele boliger. Vi jobber tett med vår installasjonsavdeling og har elektrikere som er oppdatert. De kjenner ikke i detalj alle lampeproduktene, men vi jobber godt sammen. Vi kjenner lysstyring med de enklere løsningene, og vi henviser gjerne til installatørene som kan de mer avanserte løsningene. Installatørene bringer ofte sine nybyggkunder til oss. Ofte er man tidlig ute, gjerne før spaden er stukket i jorden, det gir de beste løsningene. Vi prosjekterer både innfelt belysning og skinner, som bør være planlagt tidlig. Vi kan fordele lyset flott med skinner med kanskje 3 meter strekk, sier Langåker.

– Vi har også masse kunder som har et mindre renoveringsprosjekt, som skal gjøre om litt, flytte en vegg. Det er mange kommer inn døren som sier de må fornye seg, det er for mørkt. Det er viktig å finne løsninger for både grunnlys og stemningslys i et hjem. Ikke minst skjer det kolossalt mye på lyskildeområdet, som pærer du styrer med app. Det høres skummelt ut for mange, men med litt veiledning ordner dette seg helt selv. Folk får demonstrert det og mange kommer igjen. De fant endelig den pæren og lysfargen de var ute etter, sier Siv Marit Langåker i Mesterlys Åkrehamn fornøyd.

Artikkelen er originalt skrevet av Halvor Gudim og ble utgitt i bladet Lyskultur nr. 3 2022.

Tilbake