Publisert

Lysende vekst for LED

Belid Picasso LED oxidgrå Ø50 3 499 kr

Lysende vekst for LED

– Høy kvalitet og betydelig reduserte driftskostnader gjør LED til en soleklar markedsvinner, sier administrerende direktør i Elektroforeningen (EFO), Frank Jaegtnes.

Mer enn 50 % av alle lysarmaturer som selges er LED-armaturer. I enkelte segmenter utgjør LED nå over 80 %. Det viser salgsstatistikk fra bransjeforeningen EFO.

LED-belysning er alle økonomisjefers drøm. Sammenlignet med et tradisjonelt belysningssystem har et nytt LED-anlegg en nedbetalingstid på kun 2 til 3 år. Deretter genererer det ren gevinst i form av redusert energibruk og redusert behov for vedlikehold. Jaegtnes er derfor ikke overasket over utviklingen.

– Mens noen var skeptiske da LED først kom på markedet, er kvaliteten nå så høy at det ikke finnes noen gode grunner til å velge en annen form for belysning, sier Jaegtnes.

EFO har salgsstatistikker langt tilbake i tid, men det er først de siste årene at LED virkelig har begynt å vises i statistikkene. Mens downlights og spotlights har hatt en jevn stigning siden 2009, var det først i 2014 LED-markedet virkelig tok av, også innen de fleste andre kategorier av lysarmaturer.

Noen områder henger imidlertid etter, og særlig gjelder dette områder som faller under den offentlige forvaltningen, som vei-, tunnel- og gatebelysning. Her utgjør LED-armaturer i noen kategorier under 20 % av solgte armaturer, viser EFOs statistikk.

– Det er verdt å merke seg at det fortsatt er store kvalitetsforskjeller hva gjelder LED, og dette må offentlige innkjøpere ha fokus på slik at de får levert fullgode anlegg. Man får ikke nødvendigvis fullt utbytte av et LED-anlegg i vei- tunnel- og gatebelysning ved 1-til-1 skifte, da de styringsmulighetene LED gir er avhengig av en tilpasset infrastruktur samt at maste- og armaturplasseringen må tilpasses armaturens lysfordeling, sier daglig leder i Lyskultur, Katia V. Banoun.

Kontakt

Katia V. Banoun, Daglig leder Lyskultur                              Frank Jaegtnes, Admin Direktør EFO
katia.banoun@lyskultur.no                                                   frank@efo.no

Tilbake