Publisert

Lamper til trappeoppgangen

Calex XXL Sydney Titan 200lm dimbar 1 995 kr

Lamper til trappeoppgangen

Som regel er det lite dagslys som slipper inn i trappeoppgangen i hjemmet, og trappens hovedhensikt er at du skal kunne ta deg trygt fra et nivå i huset til et annet. Ved å sørge for godt med lys, forvandles trappeoppgangen, samtidig som det skaper sikkerhet.

En godt opplyst trappeoppgang bevarer sikkerheten i hjemmet

De fleste ulykker skjer i hjemmet. Mange av disse skjer nettopp i trappen, noe som kan henge sammen med dårlig belysning. En godt opplyst trappeoppgang er derfor viktig for å bevare sikkerheten til beboere og gjester. En godt opplyst trapp er spesielt viktig der eldre bor eller ferdes, da de ofte har et svekket syn og trenger en bedre belysning for å komme seg trygt opp eller ned trappen.

Hensyn til trappens oppbygging er viktig

Hvordan du bør lyssette trappeoppgangen din kommer an på oppbygningen. Om du har en trapp som er rett, er det kanskje ikke behov for like mange lyspunkter, som hvis trappen har en eller flere vinkler. I de fleste hjem er trappen gjerne plassert langs en vegg og gjerne i et område der det er lite dagslys som slipper til. Dette krever gjerne mye lys, og gjerne også lamper som kan stå på store deler av døgnet.

Taklamper i trappeoppganger med god takhøyde

Har du godt med takhøyde i trappeoppgangen, er et godt tips å benytte en eller flere takpendler som kan henges i de høydene du ønsker. Samtidig er det viktig å ta med i betraktning at disse ofte kan være vanskelig å nå. Det kan derfor være lurt å sørge for at lampene monteres over trappeavsatsen, slik at du når den med en gardintrapp, eller et annet område der du vet at du enkelt får tak i den. Er det vanskelig å komme til, anbefaler vi å benytte LED-belysning med lang levetid, slik at du sjeldent trenger å skifte lyspærene. Legg gjerne inn mulighet for dimming av taklampene, slik at du kan stille lyset til ønsket stemning og atmosfære.

Benytt mer enn én lyskilde

Uavhengig om du ønsker en taklampe i trappen eller ikke, er vegglamper gunstig og fint å ha i trappeoppgangen. Taklampe som eneste lyskilde er sjeldent en optimal løsning. Dette er fordi det fort kan skapes skygger i trappen når du går opp og ned, som gjør at belysningen av trappetrinnene ofte blir svekket. Det vil derfor være optimalt å ha mer enn en lyskilde. På denne måten unngår du også å få et flatt lys. Vegglamper er gode lyskilder, enten alene eller for å underbygge lyset fra taklampen.

Har du bilder, malerier eller andre gjenstander som henger på veggen i trappen, er det et godt tips å belyse disse ved å bruke utenpåliggende spotter eller veggspotter. Ved å rette spottene mot gjenstandene på veggen skapes en god og effektiv belysning i trappeoppgangen.

Vegglamper som lyser opp uten å blende

Ved å inkludere en eller flere vegglamper i trappeoppgangen får du et variert lys som oppleves mykere. Et godt tips er å benytte eksempelvis Herstal Harlekin Duo Grafitt lamper. Disse lyser godt både opp og ned, uten å sende et blendene lys ut i rommet. På denne måten får du også godt med lys ned på selve trappetrinnene. Disse bør plasseres slik at de følger trappen, omtrent 140 cm i høyde fra trappetrinnene.

Mesterlys kan trappebelysning

Hvis du ønsker rådgivning og hjelp ved valg av lamper og belysning til trappeoppgangen din, kan våre lysrådgivere bistå deg. Kontakt oss eller kom innom en av våre butikker, så hjelper vi deg med å lyssette trappen for både sikkerhet og god atmosfære.

Tilbake