Publisert

Lamper til spisebordet

Nordlux Pure taklampe 985 kr

Lamper til spisebordet

Spiseplassen er et sted der familie og venner ofte samles for litt ekstra hygge, og er derfor en sentral plass i hjemmet. Vi nærmer oss både morsdag og valentinsdagen, hvor måltidene kanskje blir ekstra spesielle. Hvordan du lyssetter spiseplassen er blant de viktigste områdene når det kommer til belysningen i hjemmet. God belysning som passer til flere anledninger og aktiviteter er derfor essensielt.

En spiseplass har flere bruksområder

Derfor trenger vi belysning som dekker alle behov. Lyset fra lampene ved spiseplassen skal gi stemning, men også godt nok lys som passer til ulike aktiviteter. Når du skal velge lamper og belysning til spisebordet, bør du ta bruksområdene med i betraktning. Er dette eksempelvis en plass som kun brukes til å spise måltider, holder det med et godt stemningslys, men hvis bordet også eksempelvis brukes som en arbeidsplass, vil det være viktig med mulighet for å få et sterkere lys på området.

Bordstørrelse og -form bør påvirke lampevalget

Formen på spisebordet spiller inn på hvilke lamper som er godt egnet. Til et langt og avlangt spisebord passer det bra å henge opp flere pendler som sørger for å belyse hele spiseplassen. På et rundt eller kvadratisk bord, vil ikke denne typen lamper egne like godt. Her vil det kanskje være bedre med kun én lampe med størrelse som gir fra seg lys over hele bordplaten.

Ved å bruke en strømskinne til å henge opp takpendler, kan lampene flyttes og stilles på etter hvor mange som sitter rundt bordet, og om bordet skal forlenges eller forkortes.

Plassering er en viktig faktor

Ved spiseplassen er det en fordel å benytte lamper med LED pærer og dimmemuligheter. Takpendler bør henges slik at høyden mellom lampen og bordplaten er ca. 70 cm eller høyere. En god tommelfingerregel er at høyden på lampen bør være slik at den nederste kanten på lampen er i samme høyde som når du sitter på en stol med en knyttet hånd på hodet. Dette er en høyde som ikke vil være optimal for alle som sitter rundt bordet, men bør stilles etter den høyeste personen. Dette er for å unngå at lyset blir plassert slik at det oppleves blendende for en eller flere. Det kan fort skje om lampene blir hengende for lavt.

Hvilken lampe som er riktig å ha over spisebordet kommer an på både smak og behag. Størrelsen på lampene bør velges ut ifra størrelsen på spisebordet og hvor mange lamper man ønsker å bruke.

  • Til spisebord for fire personer vil det være optimalt å ha enten én pendel med diameter på 40-55 cm eller to pendler på 20-39 cm.
  • Til spisebord til seks personer er én pendel med diameter på 40-55 cm, to pendler på 35-50 cm, eller tre pendler på 25-40 cm optimalt.
  • Til store spisebord med en lengde på over 300 cm, kan du bruke to pendler med diameter på 40-55 cm, tre pendler på 35-50 cm eller flere pendler (5-10) på 10-20 cm.

Vi hjelper deg med å gi liv til spisebordet

Hos Mesterlys kan vi lamper og belysning til spiseplassen. Dersom du ønsker rådgivning og hjelp ved valg av lamper og belysning til spisebordet, kan våre lysrådgivere bistå deg. Ta kontakt med oss eller kom innom en av butikkene våre, så hjelper vi deg med å lyssette spiseplassen til enhver anledning.

Tilbake