Publisert

Lamper til badet

Belid Regal 1 149 kr

Lamper til badet

Badet er det rommet i huset hvor det er viktigst med sterk belysning. Lampene må gi godt lys slik at en ser hva en driver med under morgen- og kveldsstellet, samtidig som det er viktig å se godt ved rengjøring. Badet er også til for avslapning. Derfor må det også være muligheter for å få en svakere og mer stemningsfull belysning i rommet. Sterkt hovedlys med mulighet for dimming, er nøkkelen til god baderomsbelysning.

Hovedlys og punktbelysning til badet

Forskjellige brukssituasjoner, krever mulighet for ulik belysning på badet. For optimal belysning anbefaler vi å starte med en lampe med godt lys, og underbygge med en behagelig punktbelysning. Som hovedlys kan du benytte deg av et taklys, som eksempelvis spotter med god spredning av lys og mulighet for dimming. For punktbelysning som underbygger hovedlyset, er det best å plassere lamper ved siden av eller rundt speilet på veggen.

De ulike lyspunktene bør plasseres slik at de er tilpasset bruk og stemning på badet. I dette rommet gjennomføres morgen- og kveldsstell. Derfor bør lamper som brukes for å underbygge hovedlyset unngås å plasseres slik at det kommer sterkt lys oven- eller nedenfra. Lys som dette kan fort skape uflatterende skygger og stemning.

Regler for lamper i våtrom

Ved valg av lamper til badet, er det flere ting å tenke på. Vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. Det er derfor spesielle sikkerhetsregler satt av Norsk Elektronisk Komite for lamper i våtrom. Reglene sørger for at du ikke kommer i kontakt med strømførende deler og at det ikke kommer vann inn i lampene. Dette gir en sikkerhet ved bruk av vann i utsatte steder i rommet. Det bør alltid være en autorisert person som kobler og monterer lamper og annet elektrisk utstyr på badet.

Baderommet deles opp i ulike soner. Sonene måles ut fra hvordan dusjen og/eller badekaret er plassert. Hver sone stiller ulike krav til lampene som skal monteres. Disse kravene knyttes hovedsakelig til IP-grad, noe som angir hvor beskyttet mot støv og fukt en lampe er. IP-graden er gitt med to siffer, hvor det første angi sikkerhet mot berøring og støv, og det andre sifferet forteller hvor sikkert det er mot vann og fukt. Et høyere tall gir større sikkerhet. Eksempelvis vil IP44 kun kunne plasseres i sone 2, og i sone 1 må IP-graden være minimum 56. Sørg alltid for å sjekke lampenes IP grad og om de er godkjent for bruk i baderom, før du går til innkjøp.

Vi kan lamper og belysning

Hos Mesterlys har vi lysrådgivere spesialisert på lamper og belysning i alle rom. Kontakt oss dersom du er usikker på om en lampe er godkjent for bruk i baderom og sonen du ønsker å plassere den i, eller om du har andre spørsmål. Vi hjelper deg med valg av lamper til badet ditt for den optimale belysningen.

Tilbake