Gi liv til inngangspartiet og gangen
Førsteinntrykket er alt, ikke sant? Noe av det første som møter deg i et hus, hytte eller en leilighet er nettopp inngangspartiet med tilhørende trapp og gang. Her vil du at folk skal føle seg velkommen!
I det daglige er gangen også et av hjemmets mest brukte rom og har en viktig funksjon; her oppbevares ytterbekledning og man lagrer alt ifra paraplyer til sportsutstyr og sko. Belysning som sørger for at du finner frem er derfor viktig. Viktigst av alt er likevel sikkerheten. Har du en trapp i tilknytning til inngangspartiet er det et sted du definitivt vil ha det godt belyst, slik at man forhindrer fall. I gangen må du først sørge for det praktiske, slik at det blir enkelt å kle på og av seg, og at man finner frem i skuffer, skap og langs knaggrekker. Når de viktigste behovene er dekket, kan du tenke på de mer dekorative belysningsbehovene. Skal vi hjelpe med lys til gang, trapp eller inngangsparti? Hos oss finner du lysrådgivere som vet hvordan du skaper god stemning i gangen, i trappa eller i inngangspartiet.
Utearealene er en viktig del av omgivelsene våre, uansett om det gjelder hus, hytte eller leilighet. Lyset ved inngangspartiet skal være innbydende og skape en hyggelig atmosfære, uten at det blender. Samtidig skal det vise vei til inngangsdøren og sikre at du enkelt finner nøkkelhullet på mørke kvelder. Et godt opplyst inngangsparti ønsker både deg selv og gjester velkommen til hjemmet ditt.
Lys opp inngangspartiet for riktig atmosfære
Utebelysningen til inngangspartiet kan skapes som en helhet i samsvar med belysningen i resten av hagen. Belysningen trenger ikke å være så sterk, men kraftig nok til at huset får et svakt lys. Dette gir en innbydende og varm stemning, samtidig som det skaper en sikkerhet for å finne frem i mørket.
Ut ifra hvordan inngangspartiet er, burde du tenke på hva du ønsker og lyse det opp, og hvordan du skal gjøre det. Det er viktig å tenke på hvor lampene plasseres og hvor lyset treffer. Unngå å få et blendende lys inn vinduene i eget eller naboens hjem. Styrken på lyspærene bør derfor velges ut ifra lampens skjerming og lysets retning. Det er også viktig å huske på at lampene må holde høy nok IP-grad for bruk ute, basert på om lampen plasseres under tak eller åpen himmel.
Lamper for god og sikker belysning til inngangspartiet
Ved et lite inngangsparti, holder det gjerne med én lampe med litt styrke for å oppnå god nok belysning. Dersom du har et stort inngangsparti, er det fint å kunne kombinere flere typer utelamper med noe lavere lysstyrke. Er området bredt, passer det godt å eksempelvis plassere en vegglampe på hver side av døren. Er det tak over området, kan du kombinere en taklampe med en eller flere vegglamper. Trygge og gode inngangsparti og omkringliggende uteområder du bruker mye har behov for sikker og god belysning. Det gjør parkeringen, snøryddingen eller hagearbeidet til en lek, samtidig som det minsker faren for uhell. Vær ekstra obs på trapper og se til at de er godt belyst med lys som ikke blender.
Det er oftest vegglamper som benyttes for å lyse opp inngangspartiet. Blant vegglamper for utebelysning finner du de tradisjonelle vegglampene som sprer lys i alle retninger, samt vegglamper som gir belysning via veggen ved å lyse opp og/eller ned. Med disse lampene kan du benytte sterkere lyspærer, uten at det oppleves blendene. I mellomtiden har vi et par gode råd til deg:
- Benytt lyskilder med god fargegjengivelse.
- Taklamper gir god allmennbelysning. Downlights eller spotlights på skinner i gangen kan også være en god løsning.
- Bruk lamper som avgir en blendfri belysning. Skarpt lys og blendende lamper kan gjøre det vanskeligere å se i for eksempel trapper. Starten og slutten av trappa må ha nok lys og det skal være blendfritt.
- Har du en smal gang? Belys veggflatene, det vil bidra til at gangen føles større.
- Belys gjerne også andre vertikale flater som for eksempel garderobeskap eller hyller i en gang. Det bidrar også på en god måte til den generelle belysning i rommet og gjør det enklere å finne frem blant eiendeler.
- Dimming gjør at belysningen kan tilpasses boligens generelle lysbehov.
- Del gjerne belysningen opp i flere soner/brytere.
Våre lysrådgivere kan belysning
Med vår kunnskap om lamper, lyskilder og ulike løsninger er du trygg i våre hender. En lampe er en lampe, men nøkkelen ligger i mange tilfeller i valget av lyskilde. Lampen fordeler lyset med sin utforming og sitt design, mens lyskilden kan gi deg den stemningen du er ute etter. Ønsker du mye lys, lite lys, varmt eller kaldt lys? Eller ønsker du kanskje mulighet for å dimme lyset opp og ned etter ønske og behov? Hvordan finne en smart løsning slik at du slipper å ha ledninger overalt? Ønsker du en appstyrt løsning for å styre lyset? Spør våre lysrådgivere! De kan sitt fag og vil hjelpe deg med å finne det du trenger ut fra ditt behov.
Lysrådgivere i alle våre butikker
Hos Mesterlys finner du utdannede lysrådgivere. Vi gir rådgivning og hjelp i butikk eller hjemme hos deg. Et besøk hos oss vil gi deg nytt liv i hjemmet!
Velkommen til Mesterlys – faghandel innen belysning