Publisert

Gi liv til badet

Misty Duo 60 hvit IP54 fra NorDesign AS

Gi liv til badet

Et rom for velvære og egentid – badet er et viktig rom å trives i. Det er her vi både starter og avslutter dagen, så belysningen bør derfor kunne tilpasses døgnets rytme og ulike behov. Med riktig belysning kan du skape et stemningsfullt baderom!

Badet brukes jo til så mangt, så det er mange hensyn å ta. Et mye brukt sted er servanten og speilet; her pusser vi gjerne tenner, tar morgen- og kveldsstellet, sminker eller barberer oss. Ja, for mange er dette husets egen spa-avdeling! I tillegg har mange vaskemaskiner og tørketromler plassert på badet, og rommet fungerer som kombinert vaskerom og velværeavdeling. Det går fint dersom man har riktig belysning. Kanskje kan belysningen skape flere soner som gjør badet ditt til et flerbruksrom? Lunt, intimt og koselig trenger heller ikke gå på bekostning av nok lys til å gjennomføre vask og rengjøring. Om du løser den praktiske belysningen først, slik som til dusj, servant/speil og vaskeromsfunksjoner, kan du tenke dekorativ belysning etterpå. Skal vi hjelpe med lys til baderommet?

Ta en tur til en av våre Mesterlys-butikker, så kan vi bistå med veiledning. I mellomtiden, her er noen gode råd du kan ta med deg på veien:

  • Benytt lyskilder med god fargegjengivelse slik at huden fremstår naturlig.
  • Benytt gjerne taklamper, det gir også god allmennbelysning.
  • Benytter du lamper ved siden av speilet unngår du skygger i ansiktet.
  • Bruk lamper og lysstyrker som gir deg et blendfritt lys. For skarpt og/eller feilrettet lys virker ubehagelig og kan føre til ulykker og gjøre det vanskelig å utføre de oppgaver som sminking og barbering etc.
  • Er baderommet stort kan du dele det opp med flere brytere/lyspunkter og et lysstyringssystem i en eller annen form. Vi har også “smart-pærer” som enkelt kan dimmes og endre fargetemperatur (varm elle kjølig lysfargre) uten avanserte systemer.
  • Belys gjerne vertikale flater, det vil bidra til å belyse hele baderommet. Husk mulighet for dimming!
  • Tenk på de ulike sonene som skal belyses. Her er det ulike krav, bl.a. til sikkerhet, IP-klasse (sprut/vannsikring) og plassering. Spør oss, vi gir gjerne råd!

Mesterlys vil hjelpe deg å spare på strømutgiftene

Ut mars måned har vi i Mesterlys gode priser på en rekke LED-pærer fra både MS Belysning, Nortronic og Signify (Philips). I tillegg har vi mange forskjellige lamper med integrert LED. Å skifte utdaterte lyskilder til nye LED-pærer er et av de enkleste ENØK-tiltakene du kan gjøre. Kom innom en av våre 21 butikker så skal vi hjelpe deg å redusere dine strømutgifter og sørge for at du i tillegg får riktig lys, på riktig sted og til riktig tid.

Gamle lyskilder fortsetter å fases ut av markedet – bytt til LED nå!

RoHS er en del av EU direktiv 2002/95/EC og står for Restrictions of Hazardous Substances, som i praksis går ut på å begrense bruk av farlige stoffer. RoHS-direktivet er bakgrunnen for at flere tradisjonelle lyskilder nå fases ut.

Bilde: Lyskultur

Nå forsvinner lysstoffrør

I 2012 trådte forbudet mot glødepærer i kraft i EU/EØS for å få ned strømforbruket og energieffektivisere belysningsanlegg. I likhet med glødepæreforbudet blir mange lyskilder, som omtales som tradisjonelle lyskilder (ikke LED), i løpet av 2023 forbudt. Denne gangen er det innholdet av farlige stoffer, da spesielt kvikksølv, som er utløsende for forbudet. Nå finnes det mange gode og langt mer energieffektive LED-alternativer som er helt uten det helse- og miljøskadelige kvikksølvet.

Hvilke muligheter finnes?

Mesterlys kan tilby flere alternative løsninger som erstatning for halogenpærer og vanlige glødepærer. For eksempel å bytte til gode alternative LED-armaturer, bytte til LED-lysrør eller andre LED-lyspærer.

Bytte til LED-armaturer 

Det finnes utallige LED-armaturer å velge mellom avhengig av behov for kapslingsgrad (for plassering på bad og utendørs), slagfasthetsgrad, fargetemperatur (lysfarge) og lumen (lysmengde), størrelse og form.

Kompaktlysrør og lysrør kan nå erstattes med energieffektive LED-alternativer

LED som erstatning av kompaktlysrør og lysrør kan også være et godt og enkelt alternativ. Merk at LED-lyskilder som kan erstatte både lysrør og kompaktlysrør kan gi ulikt lys sammenlignet med et tradisjonelt lysrør eller kompaktlysrør. Alle armaturer bør skiftes til samme lyskilde dersom det er flere av de samme armaturene i samme rom. Husk at i T8 lysrørsarmaturer med magnetisk reaktor (gammel forkobling) må tenneren erstattes med medfølgende LED-tenner. I armaturer med elektroniske reaktorer må denne kobles vekk og denne jobben må gjøres av fagfolk. 

Våre lysrådgivere kan belysning

Med vår kunnskap om lamper, lyskilder og ulike løsninger er du trygg i våre hender. En lampe er en lampe, men nøkkelen ligger i mange tilfeller i valget av lyskilde. Lampen fordeler lyset med sin utforming og sitt design, mens lyskilden kan gi deg den stemningen du er ute etter. Ønsker du mye lys, lite lys, varmt eller kaldt lys? Eller ønsker du kanskje mulighet for å dimme lyset opp og ned etter ønske og behov? Hvordan finne en smart løsning slik at du slipper å ha ledninger overalt? Ønsker du en appstyrt løsning for å styre lyset? Spør våre lysrådgivere! De kan sitt fag og vil hjelpe deg med å finne det du trenger ut fra ditt behov.

Lysrådgivere i alle våre butikker

Hos Mesterlys finner du utdannede lysrådgivere. Vi gir rådgivning og hjelp i butikk eller hjemme hos deg. Et besøk hos oss vil gi deg nytt liv i hjemmet!

Velkommen til Mesterlys – faghandel innen belysning

Tilbake