Publisert

Tips til barnerommet

HUE Flourish White and Color Ambiance plafond • taklampe fra Philips

Tips til barnerommet

Sommerferien er over og nå har tusenvis av barn vendt tilbake til skolehverdagen igjen. Mange gleder seg til å møte venner etter et langt ferieopphold, og ny kunnskap skal læres. En viss del av det grunnleggende skolearbeidet foregår også i våre hjem.

Visste du at belysning er en meget viktig del av et godt læringsmiljø? Lyset påvirker både fokus og konsentrasjonsevne, og er derfor essensielt for å kunne lese og skrive. God belysning vil bidra til å gjøre leksearbeidet enda enklere å utføre enten om det er ved kjøkkenbordet eller inne på barnerommet.

På barnerommet foregår det mange forskjellige aktiviteter som belysningen bør være med på å tilrettelegge for. I tillegg tilbringer vi omtrent en tredjedel av døgnet i sengen. Derfor er det viktig å gjøre barnerommet til et godt sted å være. Og selv om rommet skal være mørkt store deler av døgnet, er det belysningen som skaper nattero og stemning.

Først og fremst må man tenke på at rommet skal brukes til flere ting. En løsning for nattbordet er viktig, og gjør at man kan lese i senga eller godstolen, men når det skal vaskes eller tittes i skuffer og skap trenger man en taklampe eller en annen løsning. Gjør det enkelt å finne frem bekledning – tenk praktisk først, og tenk deretter belysning opp imot farger. Til slutt kan man tenke på dekorative elementer.

Her er noen gode tips rundt belysning til barnerommet:

  • Benytt lyskilder med god fargegjengivelse.
  • Taklamper gir god allmennbelysning. Spotlights og downlights kan også være gode alternativer. Tenk plassering for et godt sluttresultat!
  • Del belysningen opp i soner og flere brytere. Dette gir et mer fleksibelt rom med belysning du kan tilpasse etter behov.
  • Belys vertikale flater og vegger – eller kommoder og garderober. Det øker funksjonaliteten og bidrar til generell belysning av rommet.
  • Bruk blendfritt lys. Dette for å unngå at barna blir blendet når de for eksempel leker på gulvet.
  • Ettersom barnerommet også er et soverom skal belysningen også kunne skape en rolig og avslappet atmosfære.
  • Tenk kombinasjoner av forskjellige lamper. Bordlamper og vegglamper kan utfylle takbelysning og skape et dynamisk rom.
  • Skal du ha leselys? Sengelamper, lamper til nattbordet og skrivebordet bør gi et behagelig, blendfritt lys.
  • Et barnerom bør ikke ha høye eller ustøe lamper som kan velte og bidra til ulykker. I tillegg bør alle kabler og lamper være godt sikret og fastmontert for at man ikke skal skade seg.

Se vårt utvalg av barnelamper og leselamper!

Tilbake