Publisert

Lamper til stuen

By Rydéns Leola gulvlampe røk 4 359 kr

Lamper til stuen

Stuen er et flerbruksområde og det rommet i huset som oftest er i forandring. Stuen brukes gjerne til å slappe av foran TV-en eller med en god bok, i tillegg til jobb, måltider og ulike sosiale anledninger. Lyssettingen må være funksjonell, samtidig som den skal ha en skjønnhet som skaper riktig stemning i rommet. Vi gir deg noen tips til hvordan du kan jobbe med belysningen til stuen.

Lamper til stuen med riktig belysning øker trivsel

Lamper plassert lagvis og strategisk i ulike høyder i stuen, vil skape den riktige stemningen for ditt behov. Velg heller flere lyspunkter enn å forsøke å lyse opp hele stuen med eksempelvis en taklampe. Lamper som gir belysning i kun én høyde skaper et flatt og upersonlig lys og stemning i rommet. Vær kreativ og benytt deg av en balanse mellom lamper på vegg, bord, tak og gulv.

Fargene du har i rommet er med på å bestemme hvilken type belysning som egner seg best. Har du en mørk stue kreves det lamper med sterkere belysning for å oppnå riktig stemning og nok lys, mens om du har lyse farger i stuen vil en svakere belysning være nok.

Hovedlyset er den viktigste lyskilden i rommet

Grunnbelysningen i rommet er hovedlyset. Den vanligste feilen som gjøres når en skal belyse et rom, er å ikke ha nok lys. Hovedlyset kan bestå av en kombinasjon av ulike lamper, eller det kan være en eller få lamper som gir god spredning av lys. Hovedlyset bør kunne dimmes ved behov for å justeres til riktig stemning og nytte. Uplight, samt spotter og spottskinner er gode hovedlys med bevisst plassering og mulighet for justeringer.

4 raske tips til stuebelysningen

  • Har du noe fint i stuen du ønsker å fremheve, for eksempel et kunstverk eller en peis, kan du bevisst plassere spotter i rommet som belyser disse gjenstandene. Spotter bør plasseres langs veggene, men unngå overdrivelse. Fyll heller på med andre lamper der det er behov for en lyskilde, men ikke nødvendigvis en spott.
  • Lamper som lyser opp mot taket gir økt inntrykk av høyere takhøyde.
  • Ved godstolen eller lesekroken bør et godt arbeidslys være tilgjengelig. Enten fra en gulv- eller vegglampe. I dette tilfellet er gulvlampe mer praktisk, da den kan flyttes på om du skal sitte andre steder å lese eller arbeide.
  • Unngå at TV-en blir en viktig lyskilde, plassere en lampe bak ved TV-en. Dette skaper mindre kontraster, som igjen er mer behagelig for synet.

Bygg opp belysningen med flere lag med lamper etter behov

Et godt tips er å se på den totale belysningen i stuen som flere lag med lys. Start med hovedlyskilden, deretter kan du bygge opp med flere lamper i ulike høyder i rommet. En hovedregel for god oppbygning, er at alle frie vegger bør ha et lyspunkt for å få en størst mulig romfølelse. Mørke kroker og veggflater får rommet til å se mindre ut. God belysning skaper liv og dybde som gir følelsen av større rom.

Mesterlys kan belysning

Vi har et lampe-sortiment som dekker behov og ønsker for riktig belysning av stuen. Ønsker du flere tips og råd for valg av lamper til stuen, har vi lysrådgivere som hjelper deg. Kom innom en av våre butikker, eller kontakt oss for hjelp til din belysning.

Tilbake